کبد یا جگر بزرگترین غده بدن با وزن ۱۵۰۰ کرم می باشد که از دو لوب راست و چپ تشکیل شده است . اکثر فعالیت های متابولیک ( بیش از ۵۰۰ عمل متفاوت ) ٬ ذخیره مواد معدنی و ویتامین ها ٬ تبدیا آمونیاک به اوره و مهمتر از همه عمل به عنوان یک صافی برای خون توسط این غده انجام می شود . یک سوم خون کبد از طریق شریان کبدی ( که از آئورت منشا می شود ) و دو سوم آن از ورید باب ( از لوله های گوارشی ) تامین می شود علاوه بر این مجاریی جهت خروج صفرا ( وجود نمکهای صفراوی جهت هضم و جذب چربی ها و ویتامین های محلول در آنها ضروری می باشد ) در آن وجود دارند تا سلول های کبدی ( صفرا ) از طریق آنها خارج شوند . با فعالیت ۲۰ درصد از کبد ادامه زندگی امکان پذیر خواهد بود اما در صورتی که این غده از ادامه فعالیت باز ایستد فقدان آن حداکثر در عرض ۲۴ ساعت منجر به مرگ می شود .
رژیم غذایی مناسب جهت حفظ سلامت کبد
در صورتی که این عضو حیاتی در ادامه فعالیت خود با مشکلی مواجه شود موجب بروز مشکلات ناشی از مصرف برخی مواد غذایی ٬ حساسیت ٬ احساس خستگی ٬ سردرد ٬ مشکلات پوستی ٬ افزایش وزن و ابتلا به برخی بیماریهای کبدی نظیر کبد چرب خواهد شد لذا جهت پیشگیری از بروز این علائم و یا رسیدن به نتایج بهتر درمان لازم است از رژیم غذایی مناسبی بهره بریم
به طور خلاصه مواد غذایی به دو صورت در بهبود عملکرد کبد موثر می باشند
● افزایش و بهبود فرایند سم زدایی و تصفیه خون
مصرف سیر و پیاز : سیر با داشتن آلیسین ( که نوعی آنتی اکسیدان حاوی سوافور می باشد ) در حذف آلودگی های جیوه و هورمون استروژن مازاد در بدن توسط کبد موثر می باشد .
انواع کلم از جمله کلم قمری وکلم بروکلی : مصرف این سبزیجات علاوه بر خنثی نمودن سمومی نظیر نیتروزامینهای دود سیگار و افلاتوکسین بادام زمینی ٬ با داشتن موادی به نام گلوکوزینولات موجب ترشح آنزیم های ضروری جهت سم زدایی در کبد می شوند .
لیمو ترش : اگر دچار ناراحتی های معده و کوارشی نیستید با مصرف آب لیموترش تازه در یک لیوان آب داغ بصورت ناشتا می توانید علاوه بر تحریک کبد به تولید صفرا و افزایش حرکات روده عمل سم زدایی کبد را نیز افزایش دهید .
مصرف چغندر و سیب : با مصرف چغندر جذب فلزات سنگین خون توسط کبد بهبود می یابد و از آنجا که سیب دارای پکتین است در روده به فلزات سنگین متصل شده و موجب دفع این مواد می شود به این ترتیب ظرفیت سم زدایی کبد افزایش می یابد .
مصرف کاسنی و سالاد سبزیجات و کنگر فرنگی یا آرتیشو : پس از گذشت ۳۰ دقیقه از خوردن کنگر فرنگی ترشح صفرا در کبد ۱۰۰ درصد افزایش می یابد .
● محافظت از کبد طی فرایند سم زدایی توسط مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها
با فعالیت کبد و تصفیه خون مقدار زیادی از رادیکال های آزاد تشکیل می شوند که سلامت کبد را تهدید می کنند لذا مصرف مواد غذایی و میوه های حاوی مقادیر زیاد آنتی اکسیدان ( نظیر سیب – گلابی – پرتقال – تمشک – شاتوت – توت فرنگی – آلو – زغال لخته – کشمش) می تواند بسیار مفید باشد
البته باید توجه داشت که با مصرف مواد ذکر شده نمی توان درمان دارویی ناراحتی های کبدی را قطع نمود