آندوسکوپی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

5713

بدن از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که بسیاری از آنها از بیرون قابل مشاهده نیستند اما حتی این بخش‌های غیرقابل مشاهده هم مثل اعضای سطحی بدن دچار بیماری‌های مختلف می‌شوند و در این مواقع باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. با توجه به این که این اعضای داخلی به راحتی برای معاینه در دسترس قرار ندارند، باید از روش های دیگری برای معاینه و آزمایش آنها استفاده کرد. در واقع آندوسکوپی تکنیکی است که پزشک به کمک آن می تواند قسمت درونی دستگاه گوارش را مشاهده کند. در آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، پزشک به کمک دوربینی که در انتهای یک آندوسکوپ (لوله باریک و قابل انعطاف) قرار دارد می تواند مری، معده و قسمت ابتدایی روده باریک (دئودنوم) را در مانیتور مشاهده کند و در صورت لزوم نمونه برداری انجام شود.

آندوسکوپی برای چه کسانی انجام می شود؟

انجام آندوسکوپی دقیق‌ترین و مفیدترین راه برای بررسی علل مختلف سوءهاضمه می‌باشد. این آزمایش، بهترین راه تشخیص زخم‌ و سرطان مری و معده بوده و همچنین برای تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری بسیار مفید می باشد.

فرد چه مدت در بخش اسکوپی می ماند؟

این بستگی به مدت زمان لازم برای عمل و مدت زمانی که طول می کشد تا شخص هوشیار شود دارد. به طور کلی باید حدود 8 ساعت زمان را در نظر گرفته شود و وقت فرد و همراهش تنظیم شود تا دچار مشکل نشوند.


در حین انجام آندوسکوپی چه اتفاقی می افتد؟

در طی انجام آندوسکوپی یک پزشک متخصص و یک پرستار دوره دیده تا پایان کار در کنار شخص خواهند بود. به منظور انجام آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، از فرد خواسته می شود که اگر عینک و یا دندان مصنوعی دارد در بیاورد. یک قطعه کوچک محافظ در بین دندانهایش قرار داده می شود. این کار باعث می شود که دندانهایش آسیب نبیند و نیز به دستگاه آندوسکوپ صدمه وارد نشود. پرستار از فرد می خواهد که به سمت چپ بدن خود دراز بکشد سپس داروی خواب آور تزریق می شود. ضربان قلب، نبض و فشار خون شخص، در حین انجام کار پایش می شود. در حالی که فرد حالت خواب آلود دارد آندوسکوپ از طریق دهان وارد مجرای گوارشش می شود. به منظور بررسی بهتر دستگاه گوارش، مقدار کمی هوا به درون آن وارد می شود و مری و معده، مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. در صورت لزوم نمونه ای از بافت مورد نظر گرفته خواهد شد.

پس از انجام آندوسکوپی چه اتفاقی خواهد افتاد؟

بیمار به بخش آورده خواهد شد. یک پرستار تا زمانی که اثر داروهای خواب آور از بین برود در کنارش خواهد ماند.
به دلیل اثر داروهای خواب آور، فرد تا پایان روز حالت گیجی خواهد داشت بنابراین توصیه می شود که بیمار حتما یک نفر همراه داشته باشد.

در صورت داشتن نمونه از بافت (بیوپسی)، از همراه بیمار خواسته می شود تا نمونه را به بخش پاتولوژی تحویل دهد.

توصیه می شود همراه بیمار، وی را تا منزل همراهی نماید و تا روز بعد در کنارش بماند زیرا اثر داروها تا روز بعد باقی خواهد ماند. و نیر فرد باید تا پایان روز استراحت کند و وعده غذایی سبک میل نماید.


بیمار، تا 24 ساعت پس از دریافت داروهای خواب آور نباید:

 رانندگی کند

  • مراقبت از فردی دیگر (کودک، سالمند) را به عهده دار نشود.
  • هیچ برگه قانونی را امضا نکند
  • الکل مصرف نکند

اثر داروهای خواب آور معمولا پس از 24 ساعت از بین می رود اما اگر فرد هم چنان احساس خواب آلودگی داشت، 24 ساعت دیگر نیز استراحت کنید.

 

تذکرات مهم:

  1. در صورت مصرف قرص آسپرین، وارفارین و یا سایر داروهای ضد انعقاد خون، حتما در زمان تعیین وقت، همکاران ما را مطلع نمایید تا راهنمایی لازم را دریافت کنید.
  2. در صورتی که فرد مبتلا به بیماری قند (دیابت) است در زمان تعیین وقت، باید اطلاع دهد تا راهنمایی لازم را دریافت نماید.
  1. اگر بیمار، مبتلا به بیماری هایی همچون هپاتیت یا ایدز است، باید حتما پیش از انجام آندوسکوپی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهد؛ چرا که پزشکان به منظور پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها از یک فرد به فرد دیگر، برای مبتلایان به این بیماری ها از آندوسکوپ‌های مخصوص استفاده می‌کنند.
  2. در صورت ابتلا به هرگونه بیماری قلبی داشتن مجوز از پزشک معالج قلب ضروری می باشد.
  3. اگر بیمار، به هر دلیل، دارویی مصرف می کند پزشک و پرستار را در جریان بگذارید.
  4. از زمان پذیرش تا زمان دریافت پاسخ حدود 8 ساعت طول می کشد. بنابراین توصیه می شود بیمار و همراهش وقت خود را از قبل تنظیم نمایند.
  5. پس از انجام آندوسکوپی، اگر بیمار دچار هر مشکلی نظیر خونریزی، درد بیش از حد، تهوع و استفراغ یا تب شد، هر چه سریع‌تر مساله را با پزشک خود در میان بگذارد.

ارتباط با ما:

رشت ، خیابان امام خمینی ، نرسیده به میدان حشمت ، ساختمان آرسن
کلینیک فوق تخصصی گوارش و کبد گیلان

تلفن تماس : 2-32346401-013


© 2017 تمام حقوق این سایت برای کلینیک فوق تخصصی گوارش و کبد گیلان محفوظ است | طراحی شده:شرکت مهیانت شمال